Élelmiszeripari szivattyú
Az élelmiszeripar az olyan technológiai szakaszokban, ahol alapanyagot, félkész terméket, készterméket kell továbbítani szivattyúval, szinte kizárólag rozsdamentes szivattyúkat használ. Ezeknek a szivattyúknak jellemzője, hogy minden olyan alkatrésze, amely a továbbítás során érintkezik az adott élelmiszerrel, kizárólag nemesacélból, vagy egyéb nem korrozív anyagból készül. Az élelmiszeripari szivattyúknál a közeg kémiai és/vagy fizikai tulajdonságai miatt esetenként szükséges a savállóság (pl. gyümölcsfeldolgozás, gyümölcslevek), a kopásállóság (pl. maghéjak, csontdarabok). Bizonyos esetekben rendkívül fontos, hogy a szivattyú ne csak nemesacélból készüljön, hanem még a villanymotort is fedjék be egy nemesacél burkolattal azért, hogy abból se kerüljön a környezetbe szénpor. Ezt a fajta szivattyút tejszivattyúnak hívjuk és nem csak a tejipar használja. Az élelmiszeripari szivattyúk fontos kategóriája a higiénikus szivattyú, ami megfelel a legszigorúbb előírásoknak is és van olyan gyártó, akinek ez a szivattyúja még a rendszer CIP mosását is elvégzi.